Projecten & Schoolreizen

Projectweek

Elk jaar krijgen onze leerlingen een hele week de kans om op een andere manier te leren. Door middel van vakoverschrijdende activiteiten, meertalige workshops en real-life connecties verdiepen ze zich in een breed scala aan activiteiten, waardoor ze nieuwe en gevarieerde inzichten kunnen opdoen.

  • Jaar 1 Kunst & Cultuur: Leerlingen creëren en ontdekken kunst, zowel op school als op verschillende locaties in België en Nederland.
  • Jaar 2 Ardennenreis: Leerlingen leren samenwerken en -spelen in de prachtige Belgische Ardennen.
  • Jaar 3 Latijnreis & Wetenschappelijke duurzaamheidsweek: De leerlingen die Latijn, Frans of Spaans volgen reizen naar Italië of Spanje om kennis te maken met de Latijnse cultuur waar ze in de lessen over leren. De leerlingen die op school blijven, leren via allerlei activiteiten meer over wetenschappen en duurzaamheid.
  • Jaar 4 Skivakantie: Of ze nu hun allereerste skiles volgen of hun weg weten te vinden op de skipistes, de leerlingen ontwikkelen hun vastberadenheid, doorzettingsvermogen en betrokkenheid, terwijl ze ook een sterke band ontwikkelen met hun klasgenoten en leraren.
  • Jaar 5 Werkervaring: Hoe ziet mijn toekomstige werkomgeving eruit? Leerlingen van het 5e jaar kunnen proeven van mogelijke toekomstige werkervaring tijdens hun week-stage bij een bedrijf of organisatie in een Europees land.
  • Jaar 6 Culturele Reis: Onze leerlingen creëren blijvende herinneringen met hun klasgenoten terwijl ze de cultuur en de natuur van een Europees land ontdekken.
  • Jaar 7 Voorbereiding op het Europese Baccalaureaat: Leerlingen bereiden zich voor op de mondelinge examens, nemen deel aan workshops om beter te leren en bespreken de carrièremogelijkheden met professionals.

Sportdag

Met de zomer in aantocht veranderen we tijdens de sportdag onze sportvelden in een gigantische speeltuin. Leerlingen amuseren zich ten volle met hun klasgenoten en leerkrachten en ontwikkelen tegelijkertijd ook meer kracht, uithoudingsvermogen en doorzettingsvermogen.

ESSS

Het European School Science Symposium (ESSS) is een wedstrijd voor leerlingen van het 1e tot het 7e jaar van alle Europese scholen. Individuele leerlingen of groepjes van drie leerlingen werken onder begeleiding van een leerkracht-mentor rond een belangrijk wetenschappelijk onderwerp naar keuze. Het onderwerp is niet in de wetenschappelijke syllabus van de Europese scholen is opgenomen.

De projecten worden tijdens het symposium gepresenteerd en beoordeeld door leerkrachten en vakdeskundigen. Er worden prijzen worden toegekend voor de beste inzendingen. Junioren en senioren worden afzonderlijk beoordeeld.

Het winnende project in de categorie "senior" zal de Europese scholen vertegenwoordigen op de wedstrijd voor jonge wetenschappers (European Union Contest for Young Scientists) later in het jaar.

UNIS

De United Nations International School (UNIS) organiseert ieder jaar een conferentie rond duurzame ontwikkeling in het VN-gebouw in New York City, Verenigde Staten.  Een selectie van acht leerlingen verdiept zich in het thema, debateert met leerlingen uit de hele wereld en stemt over resoluties naar het voorbeeld van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

Eurosport

EUROSPORT werd in 1976 opgericht op basis van een idee van twee leerkrachten lichamelijke opvoeding van de Europese scholen van Varese en Karlsruhe. Deze leraren besloten een vriendschappelijke wedstrijd te organiseren tussen hun twee scholen, waarbij ze teams van mannelijke en vrouwelijke leerlingen selecteerden en voorbereidden om deel te nemen aan de belangrijkste schoolsporten.

Het toernooi wordt afwisselend georganiseerd door de verschillende Europese scholen. Sinds 2013 heeft EUROSPORT het karakter van een zeer professioneel sportevenement. Vanaf 2017 stond EUROSPORT ook open voor geaccrediteerde Europese scholen en groeide het aantal deelnemende scholen tot 16.

In 2022 organiseerden we Eurosport hier op onze campus in Mol. 500 leerlingen en 60 leraren kwamen vanuit heel Europa om zich sportief te meten in voetbal, basket, badminton en duatlon.

Fames

Leerlingen van Europese scholen kunnen hun creativiteit de vrije loop laten tijdens een vierdaags muziek- en kunstfestival. Een ongelooflijke ervaring met workshops, repetities, optredens en tentoonstellingen.

MEC

Het Modelprogramma van de Europese Raad (Model European Council MEC) is een realistische simulatie van de Raad van de EU, waar ministers en staatshoofden aan deelnemen. Een team van leerlingen die de Europese Commissie vertegenwoordigen - met de ondersteuning van de echte Commissie - bereidt voorstellen voor de top van de Raad voor.

MUN

Onze leerlingen gaan op onderzoek en formuleren politieke standpunten bij hun deelname aan de Model United Nations (MUN). Samen met andere leerlingen uit heel Europa nemen zij als afgevaardigde deel aan verschillende VN Commissues en andere organen van het VN-systeem.

Schoolreizen

Gedurende het hele schooljaar worden er voor alle klassen dagreizen en projecten georganiseerd als onderdeel van het curriculum. Af en toe worden er deskundigen uitgenodigd om in klassen te spreken.