Massimiliano De Angelis

Ik zat op de Europese School van Mol van 1968 tot 1976, toen ik mijn Europees Baccalaureaat behaalde. 

Die jaren vormden de basis van de persoon die ik nu ben. Naar school gaan met leerlingen uit de buurlanden laat je op een natuurlijke manier opgroeien zonder de perceptie van verschillen of grenzen, vaak verbonden aan verschillende nationaliteiten. 

Op dat moment bestond de Europese Gemeenschap uit slechts zes landen: België, Luxemburg, Frankrijk, Italië, Nederland en West-Duitsland. En veel cursussen (biologie, aardrijkskunde, geschiedenis, Engels … en sport) werden gezamenlijk gegeven, waarbij gedeelde waarden werden bevorderd. 

Als arts in de farmaceutische industrie, zie ik hoe de internationale medische gemeenschap goed de waarden weerspiegelt die ik bij ES Mol heb kunnen verwerven. 

Ik heb nog steeds, en kijk soms naar, verschillende foto's uit die tijd: allemaal op papier, en de meeste zijn in … zwart-wit! Sommige foto's zijn gemaakt op school, andere op schoolreisjes (Londen, Trier, de Ardennen … en skiën in Oostenrijk). Zoveel gelukkige herinneringen, kon ik maar teruggaan... maar dit is niet het moment voor nostalgie. 

Aan alle studenten van ES Mol die op deze paar regels zouden kunnen stuiten: haal je European Baccalaureate, want het geeft je een concurrentievoordeel. En ga zonder angst door het leven. Wees Europeanen en verder, wees wereldburgers.